Hederspriset  –  Jamtamots Hederspristagare år 2008

Jamtamots Hederspristagare 2008
Patrik Zackrisson


Br Goden Persson välkomnar Patrik Zackrisson som broder i Jamtamot.
Foto: L-G Larsson

Patrik Zackrisson
Student- och hembygdsföreningen Jamtamot i Uppsala utsåg å Julmotet den 8/12 2007 Patrik Zackrisson, Krokom, till Hederspristagare för år 2008.
För hans genuina artisteri som den nye jamtske revykungen, som underhållande musiker, m.m.
Patrik Zackrisson föddes den 24 juli 1969 och växte upp i Brunflo men med en betydande association till byn Börtnan i Södra Jamtland. Han bor numera i Krokom.
Patrik Zackrisson tillhör de som i s.k. postmodern tid har vuxit upp i Stor-Östersund, men vars föräldrar bägge är jamsktalande (mor från Börtnan och far från Vigge). Den grund till flerspråkighet och mångkulturalitet som detta har givit, parat med en genuin begåvning, är förmodligen de väsentligaste av de färdigheter som Patrik successivt har byggt sitt artisteri kring. Hans förmåga att på ett trovärdigt sätt kunna växla mellan dialekter, och inte bara imitera lösryckta fraser, är en grund till att han också så övertygande kan gestalta olika personligheter. I detta ligger även hans förmåga att kunna läsa publik, något som kanske grundlade när han med sitt Hysterixband, under ringa omständigher någonstans bland utställningshallarna på en Expo-Norr-upplaga, hade uppdraget att med musik och småprat roa förbipasserande.
Patrik Zackrisson har genom otaliga revyföreställningar fört fram jamskan, inte minst genom sin musikalitet manifesterad genom CD-skivor och genom sina spelningar - shower - på Krogstråket under de senaste årens Yror. På detta sätt har han bidragit starkt till att popularisera jamska som språk.
Något av allt som Patrik har medverkat i eller själv arrangerat är:
  • Hysterix (sedermera omdöp till Patriks Combo)
  • Jämtrevyn, sedermera omdöpt till, Östersundrevyn. Patrik började i orkesterdiket, men blev efter några inledande mindre revyroller undan för undan den lysande revyartist som numera är ett omistligt varumärke för revyn. Han arbetar även som revyförfattare tillsammans med Mats Eklund, allt utifrån bolaget Börtnan Nöjesproduktion (www.revytext.se)
  • Föllingerevyn (bl.a. som skönklingande herjeådaling)
  • Patriks Combo, show- och party-bandet som brukar spela på Yror, som medverkar i radiokanalen Rix-FM, som har gjort en skoterturné, m.m. Sättningen är ovanlig: trummor och två keyboard (varav 1 spelar även gitarr). Låtar från Beach Boys till nästan glömda 80-tals hits.
  • Radio Börtnan ett humorprogram i Mosebacke-stil, med devisen att Det finns inget beslut som är så korkat så att inte Radio Börtnan kan rapportera om det).
  • Börtnan sommarvarité år 2006 på Storsjöteatern i Östersund.
  • Ette-ski-underhålling på Fjällgården i Åre.
  • m.m., m.m., ...
Patrik Zackrisson är en stor glädjespridare som på ett, mellan generationer och mellan landsbygd och stad, gränsöverskridande sätt starkt har bidragit att popularisera jamskan. Han är därför en mycket god kandidat till att tillerkännas Jamtamots hederspris som ett bevis på den uppskattning som han röner bland allmänheten i Jamtland (och numera även i övriga landet, allt efter hans succébetonade medverkan i radiosändningar från Rix-FM).
 
 
 
Medium Datum Rubrik
Östersund-Posten 20071211 Jamtamot prisar revykung
Länstidningen 20071212 Revymakare prisas av Jamtamot