Hederspriset  –  Jamtamots Hederspristagare år 1973


Jamtamots Hederspristagare 1973
Karl-Fredrik Jehrlander
Prismottagandet år 1973Karl-Fredrik Jehrlander
Student- och hembygdsföreningen Jamtamot i Uppsala utsåg å Novembermotet den 9:e november Karl-Fredrik Jehrlander, Östersund, till Hederspristagare för år 1973.
Motiveringen löd:
för e huskut e knog mæ musik i heimbygda
Karl-Fredrik Jehrlander föddes den 15:e oktober 1934 och är bosatt i Östersund. Han har arrangerat körmusik, dirigerat körer, m.m.
Pristagaren tilldelades Hederspriset vid föreningen Jamtamots i Uppsala Julmot den 7:e december 1973.
Musikdirektör Karl-Fredrik Jehrlander föddes 1934 i Karlshamn, Blekinge, och tog där studenten 1953. Han studerade vidare vid Musikaliska akademin i Stockholm åren 1955-59. "K-F", som han allmänt kallas, jobbade därefter två år som musiklärare på Lidingö innan han år 1961 flyttade till Östersund och påbörjade sin verksamhet som musiklärare på nuvarande Wargentinsskolan. Samma år startade han den välbekanta Madrigalkören som då som nu i huvudsak består av elever från skolan samt några "fördettingar" som dröjer sig kvar i Stan. Efter önskemål (påtryckningar) från sina kollegor startade han så 1965 Cantilenakören. Medlemmar var från början kollegor och bekanta men kören har genom åren innehållit goda korister från större delen av vårt vackra landskap. Notabelt är det stora intresse som finns då vissa får resa över 20 mil för varje övning.
Båda körerna har visat sig hålla mycket god kvalitet. Cantilenakören har under många år räknats till en av de bästa amatörkörerna i Sverige och Madrigalkören har visat sin klass bl.a. genom att 1973 vinna Sveriges Radios ungdomskörtävling och var snubblande nära att ta hem segern även i den Nordiska tävlingen som gick av stapeln i Stavanger.
K-F har under årens lopp inte bara basat för körer utan han har också hunnit med en stor n husku n dusk arrangemang, varav c:a ett hundratal är utgivna i tryck. Detta inkluderar inte bara arrangemang för körer, utan även för allehanda sånggrupper. Då Madrigalkören delvis vilade 1969-71 bildade han en musikgrupp som kallades Storsjö kapell, en kombinerad vokal- och instrumentgrupp som turnerade i Sveriges skolor genom Rikskonserter.
 
 
 
Medium Datum Rubrik
Jamtlands Tidning 1976:2