Hederspristagaren 1979a  –  Jöns Fahlén

av Stefan Halvarsson

Artikeln nedan har tidigare publicerats i Jamtlands Tidning nr 1/1979, utgiven av Jamtamot i Uppsala. Artikeln får kopieras för privat läsning och icke-vinstbringande spridning inom den egna kamratkretsen (ett av syftena med att lägga ut artikeln), men får ej utan författarens medgivande genomgå allmän spridning via andra media än Jamtamots hemsida, oavsett om spridningen är vinstbringande eller ej. Senaste uppdatering: 1997-02-03

Jöns Fahlén föddes 1918 i Klövsjö, denna by har av många beskrivits och omnämnts som Sveriges vackraste. Hur det förhåller sig därmed ämnar jag inte gå in på i detta sammanhang: det må vara osagt. ­ Att Klövsjö är en av Jamtlands absolut vackrast belägna byar är dock ett som är säkert!

På en gård i denna fagra trakt bor alltså Jöns Fahlén. Tillsammans med sin syster bedriver han ännu på denna fädernegård, med skön utsikt över Klövsjön, en viss jordbruksverksamhet. I princip har Jöns alltid bott på denna gård, vilken han köpte av sin far år 1952. Gården allena har dock ­ liksom så ofta eljest är fallet i Jamtland och Härjedalen ­ inte förmått föda sin herre och brukare, utan Fahlén har, som mången småbrukare, tvingats tillgripa åtskilliga andra näringsfång för att få ihop till livets nödtorft. Så har t ex inte minst skogen utgjort ett viktigt komplement i hans verksamhet. Något åt skogshållet torde han väl också ha "lurat" på att bli en gång i tiden, ty efter att ha gått på Torsta åren 1938-39, och under kriget ha varit civilt anknyten till försvaret till 1945, gick han på kontrollassistentkurser för att bli vandringsrättare. Men 1952 kom han alltså definitivt att hamna på sin hemgård.

Fahlén är en mångsidig man med skiftande intressen. Hans tjänster har därför också tagits i bruk inom ett flertal olika områden. För att nu bara nämna ett litet urval:

Folkdräkter: Redan som liten "streik" började han att samla på delar av den gamla forbondsdräkten. I denna dräkt är det älgskinn i både jacka och brok. Den forbondsdräkt som han äntligen för ett par år sedan hlev nöjd med, har en jacka från 1860-talet, vilken med säkerhet har varit med om minst ett 50-tal resor med foror till Röros. Beträffande jackan kan nämnas, att den ropades in av Fahléns far på auktion redan år 1928 till det ­ numera ­ facila priset av 25 öre! Dräktens tillhörande brok är ännu äldre, eller från 1850-talet. 1962 tog Jöns fram även en manlig folkdräkt för Klövsjö.

Föreningsliv: I detta avseende har han haft många strängar på sin lyra. Som exempel kan nämnas Hushållningssällskapet, Lantbruksnämnden och Turistföreningen. Bland de mest intensiva insatserna bör dock nämnas Hembygdsföreningen, och i synnerhet då Tomtangården.

Tomtenqården: Denna gård, vilken torde vara en av Jamtlands få ­ för att inte säga den enda ­ bevarade fyrbyggda gårdsanläggning, som genom åren förblivit intakt och som har inalles 16 (sexton) hus. Här bodde tidigare en man vid namn Tomt-Ola. Denne Ola sålde sina djur år 1962, men kvarbodde på sin gård till sin bortgång 1968. Därefter hade gården under en tid intressenter i form av bl a tre dödsbon och inte mindre än 16 delägare med olika lotter. Fahlén har varit med om gårdens upprustning från 40-talet fram till 1959. År 1963 hade man invigning här, och fram till 1973 har Jöns pa varierande sätt varit engagerad i projektet Tomtangården. Den är numera inredd med standardmässiga faciliteter för att folk ska kunna bo där, och varje vecka året runt, besöks den av turister.

Nordsvenskar: En presentation som förbigår dessa, vore snudd på fadäs! I åtskilliga år har han varit en trogen och välsedd deltagare vid hästpremieringar och annat vid Wången och annorstädes. Bl a har hans intresse för hästar och hästavel resulterat i inte mindre än 5 (fem) generationer hästar, och diplom saknas förvisso icke!

I övrigt kan nämnas att han verkat som jaktvårds- och hunddomare. Med dessa verksamheter slutade han dock 1973. Överhuvudtaget har han under de senaste åren försökt att varva ned, då det annars, som han säger, varit "nästan för mycket av det goda ibland". Hästen har han dock kvar, och driver regelbundet i skogen varje år. En värdig vinnare!